Therese Romslo Saltskår

Therese er masterstudent og studerer hvordan vi ved hjelp av matematikk kan beskrive hva som skjer når en væske strømmer gjennom et materiale som inneholder hull og små passasjer. 

portrett av Therese Romslo Saltskår

Therese Romslo Saltskår

Foto: Andrea Olsen / Studvest

- Hva studerer du? 

Jeg holder på med en mastergrad i anvendt og beregningsorientert matematikk. Mer spesifikt ligger masteroppgaven min innenfor matematisk modellering av strømning i porøse medier, det vil si hvordan vi ved hjelp av matematikk kan beskrive hva som skjer når en væske strømmer gjennom et materiale som inneholder hull og små passasjer. Dette fagfeltet er relevant blant annet innen fornybar energi og medisinsk forskning. 

- Hva var det som inspirerte deg til å studere matematikk, og hvordan/når visste du at matematikk var noe for deg? 

Da jeg startet på universitetet skulle jeg egentlig bli noe helt annet enn matematiker, men jeg fikk stadig mer sansen for matematikk underveis i studiene, og endte opp med å skifte til en bachelorgrad og deretter en master i anvendt matematikk. Jeg ble inspirert av flinke forelesere i matematikkemnene jeg tok som viste frem spennende anvendelser, og lærte meg at matematikk er så utrolig mye mer enn bare likningene og algebraen man lærer på videregående skole. I tillegg kjente jeg på en stor mestringsfølelse og fascinasjon av å jobbe med matematisk problemløsning som ga mersmak!

- Hva består studiehverdagen din av?

Hverdagen som masterstudent består av både strukturert undervisning i form av forelesninger og regneøvelser, men også mye selvstendig arbeid med selve masterprosjektet. I tillegg har jeg deltidsjobb på universitetet hvor jeg underviser bachelorstudenter i matematikk. Så studiehverdagen er veldig variert! 

Hva vil du si til dem som lurer på om matematikk er en karrierevei for dem? 

Kort sagt: Gi det en sjanse! Matematikk og matematisk forskning innebærer så utrolig mye mer enn man skulle tro, og det finnes så mange forskjellige retninger at sjansen er veldig stor for at man finner noe man trives med. Ikke vær redd for å spørre matematikere og matematikkstudenter om de kan fortelle om hva de driver med - de fleste av oss er bare glade for å kunne formidle fagfeltet vi jobber med. En del jenter er kanskje skeptiske til å velge en karriere innen et tradisjonelt mannsdominert fagfelt, men her er balansen i ferd med å endre seg. Innen matematikk er alle velkommen uansett hvem man er, det viktigste er at man er nysgjerrig og motivert til å utfordres.

- Hvilke positive opplevelser har matematikk gitt deg? Kan du plukke ut en favorittepisode/opplevelse? 

Matematikk har gitt meg mange positive opplevelser, og i tillegg nyttige egenskaper. Jeg har blitt en bedre problemløser, og har blitt godt trent i logisk tenkning og evne til å se strukturer og mønstre. Det aller beste er kanskje fellesskapet, og muligheten til å jobbe sammen og inspirere hverandre underveis. Som matematikkstudent treffer man andre med like interesser og glede for faget, noe som gjør lange studieøkter mye mer overkommelige. Samtidig blir man godt kjent med dyktige professorer som inspirerer og mer enn gjerne vil gjøre sitt beste for at man som student skal oppleve mestring og glede for faget. Jeg har også fått mulighet til å undervise selv, og bidra til å bringe videre den gleden og mestringsfølelsen som gjorde at jeg selv valgte å fordype meg i matematikk. Hver episode hvor man ser at man har klart å formidle videre entusiasmen for matematikk er en favorittepisode!
 

Publisert 28. mars 2022 13:42 - Sist endret 21. apr. 2022 08:17