Cecilia Karlsson

Cecilia er postdoc i matematikk ved UiO. Hun hadde egentlig tenkt å bli fysiker, men så ble hun hekta på matematikk...

portrett av Cecilia Karlsson

Cecilia Karlsson

Jeg har alltid likt matematikk, men hadde egentlig planlagt å forske innen fysikk, kanskje drive med solceller, for å være med å finne løsninger på klimakrisen. Men når jeg begynte å studere ved universitetet så ble jeg på en måte avhengig av matematikk, og ønsket å lære meg mer og mer. Jeg har aldri helt sett for meg at jeg skulle ende opp som matematiker, men likevel har jeg fortsatt på denne veien. Jeg tok først en bachelor i matematikk ved Uppsala Universitet i Sverige, og så fortsatte jeg med samme veiledere for å ta en mastergrad og doktorgrad ved samme universitet. Deretter dro jeg på postdoc i Nantes, Frankrike og siden til Stanford, USA. Etter det har jeg hatt stilling som postdoc i Oslo, og også født ett barn. Nå er neste barn på vei, og etter min foreldrepermisjon skal jeg antagelig begynne som førsteamanuensis på en høyskole i Sverige.   

I jobben min så bruker jeg mesteparten av tiden på å forske. Det vil si, jeg prøver å finne løsninger på matematiske problemer i symplektisk geometri. Det jeg liker best med fagområdet mitt er at jeg må bruke forskjellige deler av matematikken, jeg trenger å bruke verktøy fra funksjonalanalyse og PDE samtidig som jeg må beherske topologi og geometri.  Jeg bruker også tid til å skrive ned løsningene mine i vitenskaplige artikler, og til å tegne bilder til disse artikler. Jeg har i tillegg 10% undervisning i min stilling, noe jeg liker mye. Spesielt når jeg ser at studentene skjønner noe de har slitt med å forstå. Det er en like god følelse som når jeg har vist et resultat jeg selv har slitt med.  

For den som liker matematikk finnes det veldig mye forskjellige ting som går an å jobbe med. Spør en matematiker som driver med noe som du høres interessant ut, da kan du få mange gode tips! Om du liker abstrakt matematikk men er usikker på om du ønsker å ta en doktorgrad kan du alltid ta fag i programmering ved siden av matematikkursene, så kommer du ikke til å ha noen problemer å få en jobb om du ombestemmer deg og ikke lengre vil gjøre karriere i akademia. De fleste av de som var stipendiater sammen med meg har droppet ut av akademia og jobber med programmering nå, men jeg tror ikke de angrer på å ha studert så mye matematikk.

Om du lurer på om matematikk er en karrierevei for deg, ville jeg si at det aldri er bortkastet å studere et år med matematikkfag for å finne ut om det er noe som passer. Jeg har venninner som har studert matematikk i flere år, men etterpå funnet ut at det ikke var noe for dem, og de har blitt veterinær og pilot istedet. Underveis har de hatt veldig stor nytte av det som de lærte seg fra matematikken. Og ikke gi opp ved første motgangen, nesten alle sliter, men ikke alle viser det! Det kan også være lurt å finne en mentor, eller i hvert fall en rollemodell, som kan hjelpe deg å bli motivert når alt føles tungt. Det har vært viktig for meg i min karriere, for selv om matematikk er det beste som jeg kan tenke meg å jobbe med, så er det iblant veldig vanskelig. Men jeg tror at det gjør at jeg liker det enda bedre!

 

 

Publisert 1. sep. 2021 10:35 - Sist endret 21. apr. 2022 08:17